Wat zijn de kenmerken van de landelijke woonstijl?

De landelijke woonstijl is allang niet meer voorbehouden aan de knusse boerderijen met rieten daken. We zien deze woonstijl steeds vaker terug in veel minder landelijke omgevingen. Dus ook als u midden in de stad woont of in een appartement is de landelijke woonstijl binnen handbereik. Kies de juiste landelijk meubelen, materialen en accessoires en u creëert deze knusse woonstijl in uw eigen huis.

Maar wat zijn nu eigenlijk de kenmerken van de landelijke woonstijl? Hoe past u deze toe in uw eigen woning? Dat gaan we u uitleggen in deze blog.

Wat is de landelijke woonstijl?

De landelijke woonstijl is vooral te omschrijven als gemoedelijk, warm en gezellig. U zult zich hier als vanzelf thuis voelen. Het buitenleven en nostalgie staan centraal. U wilt in uw woning het gevoel van het platteland nabootsen. Door de natuur in huis te halen wordt er een gevoel van rust en vrijheid in huis gehaald.

De landelijke woonstijl is niet direct in te delen onder klassiek, modern of iets daar tussenin. U kunt deze woonstijl namelijk aanpassen aan uw persoonlijke wensen. Dit maakt de landelijke woonstijl immens populair. We willen ons tenslotte allemaal thuis voelen in ons eigen huis.


Kenmerken landelijke woonstijl

Hoewel de uitvoering van de landelijke woonstijl uiteen kan lopen, zijn er wel een aantal duidelijke kenmerken te herkennen. Vooral de materialen en kleuren die gebruikt worden voor de meubels en diverse accessoires zijn hier een belangrijk onderdeel van.

Kenmerk 1: Landelijke materialen

In de landelijke woonstijl staan natuurlijke materialen centraal. Hout en steen vormen de basis. Dit begint vaak al bij de constructie van het huis. Denk bijvoorbeeld aan de kenmerkende houten balken in oude boerderijen. Een zichtbare balkenstructuur is dan ook een mooi en herkenbaar kenmerk van deze stijl.

Een vloer gemaakt van brede houten planken is nog zo’n mooi voorbeeld, maar ook een strakke natuurstenen vloer past in het plaatje. De meubels zijn grotendeels gemaakt van hout. Houten tafels en kasten zullen daarom niet ontbreken in een landelijk interieur.

Daarnaast vormen andere materialen, zoals wol, linnen, riet en katoen, de zachte tegenhanger van het hout en steen. Deze materialen zien we regelmatig terugkomen in de landelijke woonstijl. Combineer een robuust, ruw houten bankje met een rommelig opgevouwen, wollig gebreide plaid. Of een boomstam bijzettafel met een grote plant in een rieten mand.

Natuurlijk zien we de zachte materialen op meerdere plekken terugkomen in het interieur. Een heerlijk zachte schapenvacht op de vloer voor de open haard doet meteen knus aan. Of leuke rieten stoeltjes, bekleed met linnen kussens.


Kenmerk 2: Landelijke kleuren

Rust is belangrijk in een landelijk interieur. Daarom zullen we niet snel felle, primaire kleuren terugzien. Vooral natuurtinten en lichte pasteltinten zijn kenmerkend voor de landelijke woonstijl. Om de rust te bewaren wordt er gewerkt met verschillende tinten van de basiskleuren: wit, grijs, bruin en taupe.

Als afwisseling worden er ook donkere kleuren ingezet, zoals zwart, donkergroen en donkerblauw. Deze kleuren zullen niet overheersen, maar meer als aanvulling dienst doen. Zo is een buffetkast of boekenkast in een afstekende kleur een ware blikvanger in uw interieur.

Kenmerk 3: Landelijke meubelen

Landelijke meubelen zijn over het algemeen royaal bemeten. Ze zijn degelijk en gaan jaren mee. Een robuuste kloostertafel is hier een mooi voorbeeld van. Deze ruwe tafel wordt omringd door grote oorstoelen die een en al comfort uitstralen. U zou zich bijna afvragen waarom er nog een zithoek nodig is, zo comfortabel ziet de eethoek eruit…

De zithoek wordt gekenmerkt door een grote, zachte bank. Zo eentje waar u heerlijk in weg kunt zakken en voorlopig niet meer uit op wilt staan. De bank is voorzien van allerlei kussens en er is minimaal één plaid te vinden. De zitmeubels hebben vaak ronde vormen, zoals afgeronde leuningen. Waardoor ze nog zachter overkomen.

Rieten meubelen zien we ook regelmatig terug in het landelijke interieur. Al zijn ze door de jaren heen meer en meer naar het terras verplaatst.

Wat natuurlijk niet mag ontbreken in uw landelijke inrichting is een robuuste houten kast. Een buffetkast, boekenkast of vitrinekast is eigenlijk onmisbaar in uw interieur.


Kenmerk 4: Landelijke accessoires

Minimalisme is niet aan de orde in de landelijke woonstijl. U mag helemaal los gaan met gezellige landelijke accessoires. Dit komt de warme uitstraling juist ten goede. Natuurlijk wilt u niet dat uw woning rommeling wordt, want dat gaat ten kosten van de rust. Werk daarom met groepjes. Zet bijvoorbeeld keramiek in groepjes bij elkaar. Sorteer accessoires eens op kleur of soort. Dit helpt om de rust in het geheel te houden.

Landelijke accessoires geven een persoonlijk accent aan deze woonstijl. Leuke accessoires om te gebruiken zijn bijvoorbeeld: spiegels, aardewerk kannetjes, rieten manden, kaarsenhouders en grote vazen, eventueel voorzien van (droog)bloemen. Wellicht heeft u geluk en loopt u een schitterend stalraam tegen het lijf of een bijzondere oude deur.

Haal de landelijke woonstijl in huis

De landelijke woonstijl haalt u in huis met de juiste landelijke meubelen. Pas daarna kunt u met al die leuke accessoires aan de gang. Kies meubelen die helemaal bij uw smaak passen. In onze webshop heeft u een ruime keus uit verschillende meubelen, die grotendeels zijn aan te passen. Kies uit een prachtig palet landelijke kleuren en maak uw meubel compleet met de handgrepen die u mooi vindt.

Kijk gerust eens rond en doe inspiratie op voor de perfecte landelijke woonstijl in uw huis:

Landelijke kasten

Landelijke tafels 

Landelijke zitmeubelen