Kies de perfecte eettafel bij uw eethoek met deze tips
18 mei 2021 

Kies de perfecte eettafel bij uw eethoek met deze tips

De eettafel is een belangrijk onderdeel van uw landelijke interieur. Een landelijk interieur is nauw verbonden met de Bourgondische levensstijl. Genieten van het leven is belangrijk. Samen genieten van het leven is nog fijner. Daarom brengen we graag meer tijd door aan de eettafel. Samen genieten van een heerlijke maaltijd en goede gesprekken, daar wilt u de tijd voor nemen.

Wanneer u de perfecte eettafel in huis heeft, nodigt deze uit om urenlang samen te genieten. Met familie of vrienden uitgebreid eten, een gezellige borrel met hapjes of een avond ouderwets spelletjes doen is weer helemaal terug van weggeweest.

Eettafels zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, zodat er altijd een perfecte tafel voor uw eethoek te krijgen is. Met de tips in deze blog kiest u met gemak de perfecte eettafel voor uw landelijke eethoek.

Eettafel in de juiste afmeting

Een robuuste kloostertafel voor 8 of 10 personen is natuurlijk schitterend, maar hier moet u wel plek voor hebben. Gelukkig zijn er genoeg prachtige landelijke eettafels te krijgen in een kleiner formaat. De juiste afmetingen van uw tafel zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal mensen dat u aan tafel plaats wilt laten nemen.

Wanneer u gaat meten hoeveel ruimte u beschikbaar heeft voor uw tafel is het belangrijk rekening te houden met de stoelen. Meet daarom niet alleen de buitenmaat van de tafel, maar houdt ook daar omheen ruimte voor de stoelen. Er is voldoende ruimte nodig om de tafel, om de stoelen achteruit te schuiven.

U vindt het waarschijnlijk ook handig om nog om de tafel heen te kunnen lopen wanneer er mensen aan zitten. Zeker wanneer u stoelen met armleuningen heeft, is er meer ruimte nodig. Een stoel met armleuning zult u verder achteruit moeten schuiven om comfortabel op te staan.

Landelijke eetkamerbank bij eettafel

Hoeveel stoelen kunt u kwijt aan de eettafel?

Een langwerpige tafel biedt ruimte aan bijvoorbeeld vier, zes, acht of tien mensen. Op tafel heeft u voldoende ruimte om alle borden, schalen en pannen kwijt te kunnen. Aan een ronde tafel kunt u in verhouding meer mensen kwijt, maar u houdt op tafel minder ruimte over om uw servies en pannen neer te zetten. De vorm van uw eettafel is dus ook van belang, hier komen we later nog even op terug.

Het is vooral belangrijk om te kijken of er voldoende ruimte is tussen de tafelpoten. Afhankelijk van hoe de tafelpoot onder de tafel geplaatst is, heeft u zeker een tafelblad van 220 centimeter nodig als u zes stoelen kwijt wilt. Is het blad minder dan 200 centimeter, dan past dit bijna nooit, omdat de poten niet ver genoeg naar buiten kunnen worden geplaatst. Met een centrale tafelpoot komt u weer anders uit.

Welke hoogte moet uw eettafel hebben?

De meest voorkomende hoogte van eettafels ligt tussen de 77 en 80 centimeter. Dit zijn standaard maten. Het is belangrijk om de juiste hoogte te kiezen. Zeker als u al prachtige landelijke eetkamerstoelen heeft, wilt u dat deze goed onder de tafel passen. Vooral stoelen met een armleuning wilt u helemaal kunnen aanschuiven. Er is niets zo vervelend en pijnlijk als uw handen openhalen omdat uw armleuning, met uw hand, niet onder het tafelblad past.

Meet daarom goed welke hoogte het tafelblad moet hebben om uw eetkamerstoelen er netjes onder te laten passen. Houd hierbij ook rekening met de regel, dit is een versteviging die onder sommige tafelbladen is aangebracht.

Welke vorm eettafel past bij uw interieur?

Zoals eerder aangegeven, de vorm van uw eettafel is ook een belangrijk punt. Dekt u graag de tafel met uw mooiste servies, diverse schalen en pannen? Dan heeft u hier veel minder plek voor op een ronde tafel.

Ook de vorm van de ruimte speelt mee. Heeft u een mooie, lange woonkamer of eetkamer? Dan staat een langwerpige of langgerekte ovale eettafel schitterend. Is de ruimte meer vierkant, dan is een ronde tafel praktischer.

Ronde landelijke eettafel

Elke vorm tafel heeft zo zijn voor- en nadelen:

De ronde eettafel

Een ronde eettafel straalt gezelligheid uit. Iedereen kan elkaar zien en daardoor makkelijker contact met elkaar hebben. In een kleine ruimte kun je vaak makkelijker een ronde tafel kwijt.
Bedenk wel dat u op een ronde tafel minder ruimte heeft, omdat het tafelblad kleiner is. Ook kunt u deze tafel niet even tegen een muur schuiven, om meer ruimte te maken.

De ovale tafel

Ook een ovale tafel oogt gezellig, net als de ronde tafel. Door het ontbreken van de hoeken kunt u makkelijker spelen met het aantal stoelen. U heeft iets meer ruimte op tafel dan bij het ronde model. Maar ook de ovale tafel schuift u niet even aan de kant, tegen de muur.

De rechthoekige tafel

De rechthoekige tafel zien we het meest terug in allerlei inrichtingen. Het is dan ook een praktische vorm, die u zowel los in de ruimte kunt plaatsen als ruimtebesparende tegen de muur. Het tafelblad is ruim, waardoor u zich helemaal uit kunt leven met uw tafelschikking.

Stel zelf uw perfecte eettafel samen

Welke eettafel perfect is voor u, hangt natuurlijk ook af van smaak. Vaak zullen mooi en praktisch met elkaar in strijd komen, maar uw gebruiksgemak is belangrijk. Neem daarom bovenstaande tips mee in uw zoektocht naar de perfecte eettafel.

In onze webshop bieden we u de mogelijkheid om zelf uw landelijke eettafel samen te stellen. Ontdek hier de mogelijkheden en stel zelf uw droomtafel samen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen